top of page
Jaktprov för borderterrier

Det finns i dagsläget sju olika jaktprov som en borderterrier kan meriteras på.  Det är grytanlagsprov, grytapporteringsprov, grytjaktprov, vildsvinsprov och Tyskt jaktterriers fullbruksprov, anlagsprov för fält och skog.  När det gäller de officiella jaktproven så är det Svenska Terrierklubben som under Kennelklubben har huvudansvaret för provverksamheten. Bordterterriersällskapet är en rasklubb som är organisatoriskt underställd Svenska Terrierklubben.  Svenska Terrierklubben har delegerat ansvaret för jaktproven till Tysk Jaktterrierklubben. Officiellt ska Tysk Jaktterrierklubben även ta emot andra terrierraser på sina prov men få prov arrangeras och i reglerna anges att Tysk Jaktterrier har företräde. Detta gör det svårt att officiellt meritera en borderterrier för jakt på klövvilt (utöver vildsvinsprov).

Jaktprov borderterrier

Svenska Terrierklubben ägnar sig i första hand åt utställningsverksamhet och har inget intresse av att ändra på den gällande ordningen med Tysk Jaktterrierklubb som "huvudman" för alla terrierraser när det gäller fullbruksprov, anlagsprov för fält och skog.

Är finns en lista att ladda ner som XLS eller PDF med de borderterriers som har godkänt på något eller fler av proven grytjakt, Tysk Jaktterriers skog alternativ fält och vildsvin. Har din borderterrier godkänt på något eller några av dessa prov men inte finns med på listan, mejla till borderterrier.se så vi får med din hund i detta fina sällskap.

Det finns alltså inga drevanlagsprov för borderterrier där man prövar hundens jaktegenskaper på klövvilt. Men borderterrier och andra terrierraser får starta på Tysk Jaktterrierklubbens Jaktanlagsprov. Det är få borderterriers som startat på dessa prov eftersom det är dålig tillgång på provtillfällen och Tysk Jaktterrier har företräde.

I dagsläget känner bordeterrier.se bara till fem borderterriers som blivit godkända på på Tysk Jaktterrierklubbens Jaktanlagsprov. Utöver de fyra nedan också Carmal's Devil "Devil" med godkänt fältprov men som inte längre är i livet.

Jaktborder

Godkänt skogsprov, hane född 2018, Blue Badgers No Nugget ”Nico”

Jaktborder

Godkänt skogsprov, hane född 2015, Sjödjurets Sunrise Shiraz ”Sune”

Baddy

Godkänt fältprov, hane född 2020, Baddy In Token Of Unicorn "Baddy"

Jaktborder

Godkänt fältprov, tik född 2019, Sjödjurets Här É  Já "Svea"

Det finns borderterriers som enbart används för jakt på vilt i gryt men oftast används hunden både för jakt på vilt i gryt och jakt på klövvilt. Reglerna för anlagsprov i gryt och hantering av grävlingar i fångenskap har skärpts under de senaste åren av olika djurskyddsanledningar. 
Det för praktisk jakt på vilt i gryt mest relevanta provet är grytjaktprov som görs i naturgryt på vild grävling alternativt räv. Det är ett nålsöga eftersom de ska finnas rätt vilt i grytet vid rätt tidpunkt och med domare på plats. Att skapa förutsättningar för att kunna genomföra provet är ofta en större utmaning än själva provet.
Här kan du läsa mer om provformerna för jakt på vilt i gryt.

Gryt borderterrier

Det finns många borderterriers som är duktiga vildsvinshundar. Med intensivt skall och närgångna utfall brukar de få vildsvinen att lämna sin daglega. I tät vegetation där vildsvinen ofta påträffas kommer borderterrierns smidiga format och snabbhet till sin rätt. Som hundförare kan man ibland undra varför en 6 kg borderterrier ger sig på ett vildsvin som kan väga över 100 kg, än mer förvånande är att vildsvinet väljer att springa därifrån. Det säger en del om bordterrierns mod, orubbliga självförtroende och bristande verklighetsuppfattning när det gäller den egna kroppsstorleken.

Här kan du läsa mer om vildsvinprovet.

Vildsvin och borderterrier

På ett viltspårprov bedöms hundens lämplighet vid eftersök på skadat och dött vilt. Alla jakthundsklubbar inom SKK kan arrangera viltspårprov och proven är öppna för alla raser. 
Den traditionella spårträningen är att man släpar en klöv, skvätter lite blod och låter spåret ligga några timmar innan hunden får göra ett försök. Hundens luktsinne är mycket sofistikerat, ett spår gjort med en klöv och stänk av något inköpt boskapsblod dessutom ett spår som en människa har gått i får inte hunden att tro att den spårar ett skadat vilt. Men det är en nyttig allmän teknikträning i att spåra vilket är nog så viktigt. 
Det viktigaste för en hundförare är att ta alla tillfällen som erbjuds att låta hunden söka rätt på ett påskjutet vilt. Även om det bara är några meter så kallat dödsök så är en bra och värdefull träning för hunden.
Här kan du läsa mer om viltspårsprovet.

Eftersök borderterrier

Eftersökshund, hane född 2016, "Enzo" Wästborders Porthos

bottom of page